Foto:

De VU wenst iedereen een matig 2018

Rianne Lindhout3 January 2018

Een eenvoudig, karig, maar sterk sociaal leven. Dat wenst de VU jou voor 2018 en nog lang, heel lang daarna.

Wat is een gelukkig nieuw jaar? Als je het mensen vraagt, vinden ze hun gezondheid vaak het belangrijkst. Wij wensen jou daarom veel vaker de fiets in plaats van de auto. Geen sigaretten, alcohol en zoete frisdrank meer. Geen katers, futloosheid en overgewicht, maar veel frisse lucht, energie en dagelijks goede maaltijden, liefst met fijne mensen om je heen.

In het flitscollege hieronder laat universiteitshoogleraar Jaap Seidell in twee minuten zien hoe simpel het is. Hij keek naar de vijf blauwe zones in de wereld, waar mensen gemiddeld ouder worden dan wij en langer gezond zijn.

Wil je fysiologisch bewijs, lees dan wat Andrea Maier zegt over verouderingscellen in je lichaam: vervuilende prullenbakjes. Voorkomen is beter dan genezen, maar je kunt ze ook weer laten verdwijnen, aldus de hoogleraar gerontologie die afgelopen jaar ook Zomergast was. Zo kun je je veroudering vertragen en zelfs terugdraaien. ‘Het is nooit te laat!’

Een matig 2018 helpt ook de wereld. Gezond, gematigd leven is in feite hetzelfde als duurzaam leven. Dat is de mooie conclusie in het artikel Eet jezelf én de planeet gezond. In 2018 gaat de VU door met onderzoeken hoe het beter kan, met gezondheid, duurzaamheid en samenleven. Je blijft van ons horen!