Foto:

Voor wie voluit wil leven maar worstelt met alles wat 'moet'

Rianne Lindhout30 September 2013

Eigenlijk is haar boek bedoeld voor artsen, maar het kan veel meer werkende vrouwen met een druk gezin aan het denken zetten. Coach Maleene de Ridder, van oorsprong bewegingswetenschapper, helpt gevoelens van onvrede of vastlopen om te zetten in een concreet plan.

Hulpverleners leren in hun opleiding dat ze in gevaarlijke situaties eerst voor hun eigen veiligheid moeten zorgen, daarna voor de veiligheid van de omstanders en pas daarna voor het slachtoffer. Maleene de Ridder houdt de lezers van haar boek Ambitie met een grote M voor dat deze principes in het dagelijks leven voor iedereen gelden. Een leraar die niet goed voor zichzelf zorgt en een burn-out krijgt, kan niet meer voor zijn leerlingen zorgen. Voor artsen en moeders gaat het ook op.

Het boek, met als ondertitel Voluit leven als medicus, moeder en mijzelf, is bedoeld om lezers te helpen keuzes te maken die werkelijk bij hen passen en zich niet te laten meesleuren door dingen die anderen of zijzelf van hen verwachten. Persoonlijk leiderschap, noemt De Ridder dat, en dat gaat met vallen en opstaan.

Moeder = afvoerputje

Maleene de Ridder

De Ridder lijkt geen voorstander van het anderhalfverdienersmodel. De vrouw kiest voor half, de man voor heel. Haar werk wordt een baantje, geen middel om zichzelf te ontwikkelen. “Ik ben er niet op tegen”, licht ze toe, “maar het is te standaard, er zit een druk vanuit de maatschappij achter die niet altijd goed is. Ik vind dat stellen zeker moeten anticiperen op een kind op komst, maar kijk serieus naar verschillende alternatieven. Beknibbelen op het werk van de vrouw is te veel een reflex en te weinig een bewuste keuze. Om meer te kunnen werken of juist echt vrije tijd te hebben, kan het ook een goede investering zijn om wat meer huishoudelijke en zorgtaken uit te besteden. Zo voorkom je ook dat de moeder het afvoerputje van het gezin wordt.”

Ambitieuze vrouwen die de man van hun dromen ontmoeten, raadt De Ridder aan met hem te praten over hun ambities en over hoe het partnerschap eruit zal zien als ze een gezin worden. Daarmee kunnen ze voorkomen dat ze automatisch in het patroon van hun ouders vervallen. De Ridder: “Daarbij heeft de vrouw thuis de regie, als ze thuiskomt gaat meteen de radar aan en begint de tweede baan. Twee artsen die een relatie krijgen, nemen zich vaak voor dat de eerste die een baan vindt, bepaalt waar het stel zich vestigt. Maar in de praktijk komt de vrouw meestal toch in de volgersrol terecht.”

Jongleren of simplificeren

Het boek zet de lezer die ervoor open staat op alle mogelijke manieren aan het denken. Veel ervaringsverhalen mét concrete tips, maar ook oefeningen die helpen je eigen ambities en waarden te benoemen. Leestips en achtergrondinformatie, bijvoorbeeld over de zes manieren die er bestaan om te balanceren tussen werk en zorg, van jongleren tot simplificeren, en het hoofdstuk over hoe de wereld waarin je werkt en leeft keuzes op gebied van werken en zorgen beïnvloedt. De introducties over thema’s als mindfulness en rationeel emotieve therapie maken het afwisselende boek compleet.

Hoewel er veel aandacht is voor de specifieke aspecten van de medische werkomgeving, kunnen alle hoogopgeleide vrouwen die worstelen zitten met de combinatie werk en gezin veel opsteken van het boek. Het medische aspect is ook voor hen interessant: de medische wereld is een ‘extreem voorbeeld’, aangezien het een behoorlijk traditionele werkomgeving is.

Natuurlijk talent

Een praktisch advies gaat over de aandacht die je aan je netwerk zou moeten geven. De kern daarvan bestaat uit je partner, familie en goede vriend(inn)en; met het krijgen van kinderen breidt het zich als vanzelf uit naar andere ouders, crèche en school. Durf steun te vragen aan mensen in je sociale en professionele netwerk. Als je een keer een oppas nodig hebt, een nieuwe werkster zoekt of wilt sparren over je loopbaan. Doe zelf ook actief mee, doe leuke dingen met mensen uit je netwerk en neem eens een vriendje mee als je toch met je kind ergens naartoe gaat.

De Ridder merkt op dat vrouwen hun natuurlijke talent voor netwerken en verbinden vooral inzetten voor hun persoonlijke contacten en minder voor de ontwikkeling van hun loopbaan. Ze hebben vaak zelfs een afkeer van zakelijk netwerken. Daarmee laten ze loopbaankansen, leuke belevenissen en inspiratie liggen. Haar tip: als je het nog niet gewend bent, stel jezelf dan concrete doelen. Bijvoorbeeld op een borrel waar je als een berg tegenop ziet: vier nieuwe mensen ontmoeten, of van drie mensen horen wat ze van een bepaald idee vinden. Als het gelukt is, mag je naar huis.

Lees ons interview met Maleene de Ridder: ook zij heeft weleens haar man gevolgd.