Foto: SCS/Soenar Chamid

'Mijn focus ligt op goud'

Marjolein de Jong12 July 2021

Roeister Ilse Paulis (27) pakte goud op de Olympische Spelen van 2016. Deze Spelen heeft ze er net zoveel vertrouwen in: „Met mijn beide roeipartners heb ik een wereldrecord gevaren."

Hoe gaat het met de zenuwen?

„Ik kan het nog redelijk loslaten. De intense focus komt vlak van tevoren. Mijn roeipartner, Marieke Keijser, en ik zijn momenteel op trainingskamp in Italië. Op een meer van drie kilometer ligt hier een baan van twee kilometer uitgelegd. Daar trainen we elke dag op. We zijn natuurlijk al vijf jaar bezig, maar scherpen nu de laatste zaken aan."

Op de vorige Spelen roeide je samen met Maaike Head. Hoe was het om te wisselen van partner?

„Toen ik met Maaike roeide, kwam ik relatief laat bij het team. Ik was op de vorige Spelen een broekie. Ik wil niet zeggen dat het mij is overkomen, want ik heb er hard voor gewerkt, maar het succes kwam sneller dan verwacht. Afgelopen vijf jaar was ik ineens degene met ervaring. Ik heb het traject naar de Spelen daardoor bewuster meegemaakt." 

„Één plus één is drie zeggen we weleens."

„Daarnaast is Marieke anders dan Maaike. De kracht van een goede dubbeltwee is dat je het beste uit de ander kunt halen. Één plus één is drie zeggen we weleens. Met Maaike was alles planmatig en bij Marieke gaat het meer op gevoel. Wij zijn beiden begonnen als jeugdroeiers waardoor we een goed gevoel hebben voor de boot."

Heb je er net zoveel vertrouwen in als vorige keer?

„Met beiden heb ik tijdens de laatste wedstrijd van het seizoen een wereldrecord gevaren. Dus wat dat betreft zit het met vertrouwen ook nu wel goed." 

Wat is je mooiste herinnering aan Rio? 

„Het is een Nederlandse traditie dat wanneer je goud wint op de Spelen de supporters het water inspringen en naar je toe zwemmen om je te feliciteren. Nadat we gewonnen hadden, renden onze vrienden en familie dwars door de beveiliging om naar ons toe te zwemmen. Dat was absoluut mijn meest magische moment." 

„Wat ik tegen minister-president Mark Rutte heb gezegd? Geen idee. Waarschijnlijk heb ik iets als ‘bedankt’ gestameld."

Realiseerde je je prestatie direct? 

„Ik heb weken op een gouden wolk geleefd. Er kwam echt een tsunami op ons af. We werden uitgenodigd voor tv-uitzendingen en ik had geen idee wat me overkwam. Op een gegeven moment kreeg ik een telefoon in mijn handen geduwd. Het bleek minister-president Mark-Rutte. Wat ik tegen hem heb gezegd? Geen idee. Waarschijnlijk heb ik iets als ‘bedankt’ gestameld."

Hoe combineer je de topsport met geneeskunde?  

„Heel planmatig. Na de vorige Spelen heb ik gekeken hoe ik de aanstaande vier jaar in kon vullen. Ik wilde sowieso een deel coschappen lopen en dat heb ik in de winter gedaan. Het blijft lastig. Met 98 procent inzet red je het niet in de topsport. Gelukkig krijg ik vanuit veel hoeken hulp en ik ben zowel de VU als de roeibond dankbaar voor alle flexibiliteit en ondersteuning die ze gegeven hebben. Volgende zomer ben ik als het goed is arts en daarna hoop ik de kant van de orthopedie of chirurgie op te gaan. Maar eerst ligt mijn focus op goud."