Foto: Danielle Kliwonder

Tom Reckman: ‘Ik leef zo optimaal mogelijk’

Marjolein de Jong1 May 2019

Tom Reckman (29) studeerde bedrijfskunde aan de Vrije Universiteit en gaf tijdens zijn studie bijles. Dat groeide uit tot het bijlesbureau Pallas Athena Group, waarmee bijlessen en tentamentrainingen voor universitaire studenten in Nederland en Duitsland worden verzorgd. Hij leidt ons rond in een klassiek pand om de hoek van het Vondelpark. Door de hoge ramen schijnt de zon naar binnen. Zelf zit Tom het liefst in de donkere kelder waar zijn kantoor verstopt zit. “Daar word ik het minste afgeleid.”

In een ander interview zei je dat je zo gestructureerd mogelijk leeft, vertel eens. 

"Ik probeer mijn dagen op de minuut af te plannen. Zo sta ik elke dag om 07:45 uur op en arriveer ik elke dag om 08.29 uur op kantoor. Niet omdat ik neurotisch ben, maar omdat ik het leuk vind om zo optimaal mogelijk te leven. Ik vind mijn werk fantastisch, dus waarom zou ik niet? Ook buiten werk plan ik alles zo veel mogelijk: zo zet ik een eetwekker en sport ik op de momenten dat ik de minste concentratie heb."

Je concentratie zou het laagst zijn tussen 15.30 en 16.30 uur. Toch wilde je graag om 16.00 uur afspreken.

"Haha, in theorie klopt dat. Ik kom alleen net uit Los Angeles, dus mijn ritme is omgedraaid. Het nadeel is dus wel dat áls je van een strakke planning afwijkt, je er meer last van hebt. Ik drink trouwens ook nog expres koffie nu, dus je hebt mijn onverdeelde aandacht."

Je bijbaantje liep een beetje uit de hand, vertel eens.

"Als broekie op de middelbare school gaf ik al bijles aan klasgenoten. Tijdens mijn studie bedrijfskunde merkte ik ook dat studenten moeite hadden met vakken als wiskunde en accounting, dus ging ik er mee door. Dat ik er uiteindelijk een cursus van maakte, kwam doordat er veel animo voor was. Dat is organisch gegroeid en zeseneenhalf jaar later heb ik 2400 werknemers die de lessen verzorgen."

Tom


Werd je een rivaal van de docenten?

"Nee. Sterker nog, daar had ik goed contact mee, want ik was daadwerkelijk enthousiast over de stof. Het was ook niet dat men naar mij ging en niet meer naar de colleges. Een hoogleraar heeft doorgaans doorgaans minder tijd dan hij eigenlijk wil, dus dat vulde ik aan. Zij checkten ook een deel van het lesmateriaal."

Zat het ondernemen al vroeg in je?

"Alles wat je maar kan bedenken heb ik gedaan. Ik had een handeltje in computerspellen en pokemonkaarten. Op jongere leeftijd deed ik al heitje voor een karweitje. Dan ging ik niet maar tien huizen af, maar deed direct het hele dorp. Dat pakte ik heel serieus aan. Ik maakte vooraf een planning welke straten ik afging, hoe laat ik dat het beste kon doen en wat ik tegen de mensen zei."

Koos je daarom voor bedrijfskunde?

"Ik had geen idee wat ik wilde doen, bladerde de boekjes door en zag bedrijfskunde staan. Er stond dat je daar manager mee kon worden. Dat leek me wel wat. De studie vond ik interessant. Je leert van heel veel dingen een beetje. Het nadeel is dus wel dat je nergens echt diep op ingaat. Toch heb ik er nooit spijt van gehad, want juist door die algemene opleiding pas ik dagelijks nog veel dingen toe." 

Hoe zie jij de toekomst?

"Over vijf jaar zitten we in veel meer landen en zijn we misschien ook online bijlessen begonnen. Ik weet zeker dat ik nog even actief betrokken ben als nu, al kan ik goed dingen uit handen geven en managen. Uiteindelijk ben ik dan toch de manager die ik hoopte te worden."