Foto: Yvonne Compier en Caren Huygelen (rechterfoto)

Biomedische wetenschappen: 1 studie, 3 banen

Floor Schrijvers15 August 2016

Inmiddels zijn er wel 100.000 VU-alumni. Waar komen zij na hun studie terecht? In deze rubriek portretteren we maandelijks drie alumni die dezelfde opleiding deden. Deze keer: biomedische wetenschappen.

FRANK GRUIJTHUIJSEN (1962), AFGESTUDEERD IN 1986
‘Professor Lever gaf altijd college in een trui, maar op een dag had hij een driedelig pak aan’
Frank Gruijthuizen

Wat doe je precies als Rayonmanager bij farmaceut Novo Nordisk? “Ik informeer artsen en apothekers over bestaande en nieuwe geneesmiddelen. Zij kunnen dan beslissen of ze ze willen voorschrijven. In de gesprekken verzamel ik ook ervaringen over de werking van ‘mijn’ geneesmiddelen in de praktijk.”

Waarom koos je voor biomedische wetenschappen, dat toen medische biologie

heette? “Bloemen en planten vond ik altijd interessant, dus ik begon met biologie. Maar het stampen van al die kennis viel me zwaar. Ik bleek toch meer op de mens gericht en daar paste medische biologie beter bij. Ik koos voor de VU omdat ik dan gewoon bij mijn ouders in Buitenveldert kon blijven wonen. Ook paste de protestants-christelijke traditie goed bij mijn rooms-katholieke achtergrond.”

Welke docent zul je niet snel vergeten?“Professor Lever van evolutietheorie en algemene biologie. Hij kwam altijd in een trui naar zijn colleges, maar op een dag had hij een driedelig pak aan. Hij ging voor de zaal staan, maakte het vestje los en wapperde ermee heen en weer over de blouse, terwijl hij zei: ‘Kijk, zó werken de kieuwen van een octopus nou.’”

Waar heb je de mooiste herinneringen aan? “De introductieweek weet ik nog goed. We gingen kroegen en theaters af en bezochten verschillende stadsdelen. Het was prachtig zomerweer en we eindigden de dag vaak op het terras of in het grasveld bij de Hortus. Ik ben in Amsterdam geboren en opgegroeid, maar deze kant van de stad was toen nieuw voor me.”

HILDE BROUWERS (1990), PHD-STUDENT LUMC, AFGESTUDEERD IN 2013
‘In het weekend moest ik mijn cellen voeren’
Hilde Brouwers

Wanneer besloot je een phd te gaan doen? “Tijdens mijn bachelor liep ik stage in een laboratorium. Dat precieze werken, koelkasten vol chemicaliën, die witte jassen… ik vond het fantastisch. Je moet dit werk ook echt leuk vinden, want je maakt vaak lange dagen. In het eerste jaar heb ik vaak in het weekend gewerkt. Dan moest ik naar het lab om mijn cellen te voeren.”

Je hebt een reumatologie-prijs van 20.000 euro gewonnen met je onderzoeksvoorstel. Wat maakt jouw onderzoek bijzonder? “Ik onderzoek of de vetzuren afkomstig van omega 3 en 6 mensen met artrose kunnen helpen. Van muizen is ontdekt dat ze deze vetzuren aanmaken als ze ontstekingen hebben. Bij mensen is dit nog niet voldoende onderzocht, maar de kans is groot dat zij hetzelfde doen. Ik vermoed dat artrose een chronische ontsteking is en dat patiënten deze vetzuren niet zelf kunnen aanmaken. We weten nog bijna niets over artrose, dus als ik iets ontdek zou dat heel waardevol zijn. Ook is het heel ingewikkeld om deze vetten te meten, er zijn maar weinig instituten waar ze dit kunnen. In Leiden zijn we een van de eersten die deze techniek op mensen toepassen.”

Wat is je gekste herinnering aan je studie? “Dat was tijdens een college van de bekendste biologiedocent: Nico van Straalen. Het college werd gefilmd en we dachten allemaal dat het voor de VU was, Nico ook. Halverwege kwam ineens een fanfare binnen. De confetti vloog in de lucht en mensen riepen: ‘Man bijt hond is jarig!’ Nico stond voorin en verstond het niet. Hij bleef maar vragen: ‘Wie is er jarig?’ en ‘Is uw hond jarig?’, terwijl de hele collegezaal dubbel lag.”

RIJCO VAN EGDOM (1984), REDACTEUR NTR, AFGESTUDEERD IN 2008
‘We zaten altijd in het opblaaszwembad op het balkon’
Rijco van Egdom

Wat houdt jouw werk in? “Ik maak televisieprogramma’s voor kinderen: De Buitendienst en Het Klokhuis. Mijn doel is ingewikkelde onderwerpen zo duidelijk mogelijk uitleggen en tegelijk een spannende uitzending maken. Zo leggen we bijvoorbeeld uit hoe het hart werkt door iemand op een kartbaan langs lichaamsdelen te laten racen.”

Hoe ben je bij de NTR terechtgekomen? “Ik had tijdens mijn studie al stage gelopen bij de NTR, toen nog Teleac. Na mijn studie heb ik eerst een paar jaar de educatieve bebording verzorgd voor Artis en daarna weer contact gezocht met Teleac. Eerst werkte ik er als webredacteur, later als camerajournalist en daarna als redacteur voor Nieuws uit de Natuur. Dat programma heb ik met collega’s afgestoft en heet nu De Buitendienst.”

Waar komt je interesse voor beeld vandaan?“Tijdens mijn studietijd was ik heel actief bij de faculteitsvereniging Gyrinus Natans. Elk jaar ging ik mee op de introductieweek, als mentor of barploegmedewerker. Toen dat niet meer kon omdat ik te oud was, bedacht ik met een vriend een list: we stelden de organisatie voor een videoverslag te maken. Dat werkte. En toen ontdekte ik hoe tof ik filmen en monteren vind.”

Hoe was je studententijd? “Erg gezellig. Ik woonde in Zuid-Oost, samen met twaalf biomedische en biologiestudenten. We zaten altijd in het opblaaszwembad op het balkon, kookten samen en organiseerden feestjes. Nu zien we elkaar nog steeds en gaan af en toe weekendjes weg. Mijn beste vrienden ken ik uit die tijd.”