Foto: talentcentraal.nl

WERKEN BIJ DE OLYMPISCHE SPELEN

Renske Vermeijden18 August 2016

Eerder hadden we het in VU Magazine al over VU-studenten en -alumni in Rio. De VU wordt echter niet alleen vertegenwoordigd door topsporters. Zo is Frans van Dijk, alumnus bewegingswetenschappen en prestatiemanager wielrennen, zeilen en schermen bij TeamNL ook bij de Olympische Spelen. Van Dijk is nauw betrokken bij de ontwikkeling en versterking van topsportprogramma’s in diverse sportdisciplines. 

Zijn dit de eerste Spelen die je meemaakt? “Nee, Rio zijn mijn vijfde zomerspelen. Daarnaast ben ik ook betrokken geweest bij de laatste twee winterspelen.”

Wat houdt jouw werk precies in? “Als prestatiemanager ben je dagelijks bezig om de efficiëntie en de effectiviteit van een topsportprogramma te helpen verbeteren en bestendigen. Het raakt daarbij zowel de structuur en organisatie als de inhoud van de dagelijkse werkzaamheden van de coaches en specialistische staf. We brengen kennis, expertise en ervaring in vanuit een helikopterpositie. Vanuit een constante betrokkenheid bij de sporten, komen we ook tot de planning van de Olympische Spelen, de sporttechnische planning ter voorbereiding en uiteindelijk ook de operatie tijdens de Olympische Spelen.”

Hoe zien jouw dagen eruit tijdens (de aanloop naar) het evenement? “Voordat de vlam wordt ontstoken, zijn we druk met kwartier maken en het testen van de lokale organisatie op thema’s als informatie, transport, trainingsfaciliteiten en wedstrijdlocaties. Daarnaast richten we in ons onderkomen een eigen High Performance Centre in met trainingsmogelijkheden, rust- en herstelvoorzieningen (in sommige gevallen ook dicht bij wedstrijdlocaties) en een data-capture en analyseruimte. Daarnaast maakt de prestatiemanager, als onderdeel van de evaluatie, met elke coach een uitgebreide laatste pre games briefing waarin de actuele startsituatie in Rio van de betreffende discipline wordt vastgelegd.

Frans van Dijk

“Als de wedstrijden eenmaal beginnen, ben ik op de achtergrond, maar nabij om de coach terzijde te staan. Is een discipline klaar, dan houd ik voor de terugreis met elke coach een eerste debriefing. Ook dat is onderdeel van het evaluatieproces.”

Wat vind je het leukst aan het werk op de Olympische Spelen?
“Winnen.”

Wat vind je het vervelendste?
“Verliezen.”

Wat is het opvallendste dat je tot nu toe meemaakte in Rio? “Het mooiste is de verbinding die er is in TeamNL tussen de sporters, coaches en staf. Er is een hoog niveau van samenwerking, professionaliteit en betrokkenheid. Zowel bij succes als teleurstelling.

“Ik vind het raar dat we in de topsport steeds meer in een ‘samenleving van meningen’ terechtkomen. Veelal oud- topsporters en -coaches, niet gehinderd door enige kennis van feiten en omstandigheden, krijgen van grote afstand volop de ruimte om te duiden wat er zich voltrekt in Rio. Je hoort lachwekkende nonsens voorbij komen, verpakt in een zweem van deskundigheid en gezag. Goed om te zien dat sporters en coaches er geen notie van nemen.”

Lees ook Werken bij Tony’s Chocolonely